• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

30-jarig jubileum Biljartclub “ DE KROMME BAL”

Stichting De Welle

Door     : Paul Roeloffzen

Middels een briefje  kregen de leden van biljartclub een uitnodiging voor een gezellige middag met buitenactiviteiten om samen het 30 jarig jubileum te vieren.  En wel op vrijdag 20 april 2018.

In dit schrijven memoreert secretaris Herman Bronsvoort aan de oorsprong van de oprichtingsdatum en de naam van de club. Uit aantekeningen in een krantenknipsel is de oprichtingsdatum van 20 april 1988 achterhaald. Met als doel de biljartsport te beoefenen en niet onbelangrijk, sociale contacten onderhouden onder de hoede van “ Stichting Welzijn Ouderen”.  De club is in de tijd via wisselde onderkomens uiteindelijk in 2012 beland in het wijkgebouw “ONS ERF” van de Prinsessenwijk.

Om een uur werd Herman geïnterviewd door Els Brinks (St.de Welle) met gerichte vragen over de oorsprong, onderkomen,  passie en doel van de club tegen de achtergrond van een paar geoefende biljarters. Dit alles vastgelegd door cameraman Hennie Paalman.

Tegen half twee waren de genodigde leden binnen gedruppeld, zichtbaar wat gespannen over het programma. Onder `t genot van koffie en cake en onder toeziend oog van Dianne van Egmond, richt Herman het woord aan de leden door het reilen en zeilen van de club duidelijk te maken, als ook een deel van het middagprogramma. Een programma dat enkel mogelijk kan zijn met ondersteuning van een aantal sponsoren. Onder toezicht van een machinist en twee conducteurs in beroepsoutfit werd al snel duidelijk: een tochtje  met `t BELLO-treintje. Maar waarheen bleef nog even een verrassing.

Enthousiast en met veel herrie stapten de “oudjes” in de wagons. Op weg via het achterland van Nijverdal richting Rijssen, genietend van het prachtige landschap in voorjaarornaat, bijgevallen door een stralende zon. “Wat nun mooin oln dag he”  hoorde je hier en daar zeggen. En dat werd het. Het leek meer op een schoolreisje van weleer. Al snel werd geopperd om een aanslag te doen op de meegebrachte koeltas. Maar Herman wist dit met moeite af te houden.

Eenmaal bij de Pelmolen in Rijssen aangekomen werd het gezelschap gesplist in twee groepen, onder begeleiding van de organisatoren Herman en Peter (Peerlkamp).    

De eerste groep ging op weg naar de haven achter de Pelmolen, waar aan de oever de “ZOMP” lag afgemeerd. Met wat acrobatische kapriolen werd de boot bemand, klaar voor een  tochtje over de mooie Regge. De tweede groep ging met BELLO op stap naar een andere verrassende locatie. Wel, de boottocht mocht er zijn. Met een humorvolle matroos werd ervaring en wetenswaardigheden over de Regge en haar omgeving uitgewisseld. Fantastisch en volop genietend. Uiteraard weer een aanslag op de koelbox, dit keer ging Herman overstag. Al snel kwam de bodem van de fles en de hapjestrommel in zicht.

Na deze tocht werden de groepen gewisseld, nu op weg met BELLO naar een landhuis in Rijssen. Daar werden we op het terras ontvangen door Lien, een vrolijk en kras oud vrouwtje uit Nijverdal. Zij trakteerde ons liefdevol op koffie met gebak.

Voor veel leden niet wetend dat we waren beland bij het BRANDWEERMUSEUM. Door vrijwilligers Dick en Bennie werden we rondgeleid langs historische spullen uit het brandweerverleden. Wat een enthousiasme stralen deze mannen uit, met een blik van pyromanie in hun ogen. De oudste erfstukken dateren uit 1790, n.l. rubberen emmers en een ratel als alarmbel. Zo ook konden we meeliften in een virtueel autoritje door Amsterdam in geval van een brandnoodsituatie. Naar verluidt is de hele verzameling destijds beschikbaar gesteld door de familie Vlot, die een wat uit de hand gelopen hobby een goede bestemming wilde geven. Mede door burgervader Smit ondersteunt, heeft dit geleid tot een prachtig museum, dat zeker een bezoekje waard is. Grappig is een bijltje op een plankje te zien, dat brandweermannen kregen bij hun afscheid. Vandaar het gezegde:  “ Het bijltje erbij neer gooien”. Vervolgens met BELLO weer op weg naar ons thuishonk.   

Eenmaal aangekomen in gebouw “ ONS ERF ”  was  het één streep naar de bar om de munten te verzilveren in een drankje, want het weer en de sfeer was ernaar. Door de vlotte handjes van barkeepster Annette werd iedereen snel voorzien. Herman introduceerde daarbij een heerlijk warm en koud buffet met ijs na verzorgt door        Wim Middag en tijdens het eten werd er verder gesocialiseerd.                               Missie geslaagd kun je wel stellen.

Tot hoe laat de laatsten richting huiswaarts  zijn gegaan….., dat laten we mooi in het midden. Een fantastische middag, jazeker dat was het. Met heel veel dank aan het organisatoren, Peter en Herman. En uiteraard aan de instanties, die een duit in het zakje hebben gedaan.

 

Kortom: Fantastische middag, een initiatief voor herhaling vatbaar.

NOOT  :  Wij willen Paul bedanken voor dit verslag, waarin hij op een mooie en duidelijke wijze de gebeurtenissen van deze feestmiddag heeft weergegeven.

Deze middag is mede mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van Stichting De Welle ( getrakteerd op koffie + gebak ), de Prinsessenwijk ( koffie + cake + munt + fin. bijdrage ) en Stichting Ondersteuning Senioren, dat op basis van het sociaal aspect van onze club € 300,= doneerde.

Ook Wim Middag ( buffet ), De Zomp, Bello en het Brandweermuseum hebben ons met een mooie korting gesteund.

Namens het bestuur van  “ De Kromme Bal  “,

Herman Bronsvoort  ( secr. )