• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

ZIE DE WERELD DOOR DE OGEN VAN HET KIND

Stichting De Welle

Stichting De Welle zet zich in voor alle leeftijdsgroepen, van jong tot oud. De peuter is één van de doelgroepen.
In het werken met peuters op de peuterspeelzalen van De Welle is het ons doel om aan te sluiten bij hun belevingswereld. Maar wat betekent dat? Als volwassene zie je de wereld vaak anders. Veel gaat aan de volwassene voorbij; heel veel is zo gewoon geworden. Maar de peuter kijkt met verwondering naar wat om hem heen gebeurt. Hij ziet de dingen vaak voor het eerst.
Zo kan een vlieg voor hem al bijzonder zijn. De volwassene vindt een vlieg alleen maar lastig. En als die binnen is, wordt gauw de vliegenmepper gepakt. Maar de peuter is gefascineerd. Met grote ogen kijkt hij er verwonderd naar. Op de peuterspeelzaal willen wij de wereld zien door de ogen van het kind en daarop aansluiten. Wat schetste laatst mijn verbazing toen ik de peuterspeelzaal binnen stapte. Er vloog een grote bromvlieg rond en ik hoorde een peuter zeggen: “Kijk, daar is Benny!” Ja…de vlieg werd niet dood gemept. Hij was het huisdier geworden van de peuters en had zelfs een naam gekregen. De leidsters hadden de peuters van alles verteld over de vlieg: hij heeft 6 poten, hij heeft grote ogen waarmee hij alles heel goed kan zien, hij heeft vleugels waardoor hij gauw weg kan vliegen als je te dicht bij komt en ga zo maar door. Zo maakten de leidsters gebruik van de gelegenheid en speelden in op de natuurlijke nieuwsgierigheid van de peuters. Want nieuwsgierigheid is de motor van de ontwikkeling, van leren.
Maar kijk ook eens letterlijk door de ogen van het kind. Ga op ooghoogte zitten van de peuter. Dan ziet de wereld er heel anders uit. Wanneer wij naar de boerderij gaan, kijken wij op de schapen neer. Niet zo bij de peuter. Hij kijkt het recht in de ogen of moet zelfs misschien omhoog kijken. Het is belangrijk om goed te kijken hoe de peuter dit ervaart. Vindt hij het leuk of….maakt het hem misschien angstig?
Daarom proberen wij op de peuterspeelzaal de wereld te zien door de ogen van de peuter. Door goed te kijken naar hoe hij de wereld om hem heen ervaart, dus zijn belevingswereld, kunnen wij beter op hem inspelen en hem beter begrijpen. Door aan te sluiten bij zijn belevingswereld, kunnen wij de peuter weer nieuwe dingen leren. En het kind voelt zich begrepen waardoor de vertrouwensband wordt versterkt. Bovendien wordt onze eigen verwondering als het ware weer aangewakkerd.
Probeer het eens: samen te kijken met een kind. Het zal een verrijking blijken voor jezelf: je band met hem wordt versterkt en je wordt als het ware besmet met zijn verwondering. Dit kan je eigen beleving van de wereld om je heen ten goede komen. “Er gaat een wereld voor je open!”

foto kinderen met schapenschaap uit perspectief schaap 20150807_112338