• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Activiteit taalondersteuning VluchtelingenWerk Nijverdal/Hellendoorn: “de geur van planten herinnerde de mensen aan hun land van herkomst”.

Stichting De Welle

 DSC_6087

Op maandag 9 mei vond er weer een uitje van de taakgroep taalondersteuning van VluchtelingenWerk Nijverdal/Hellendoorn plaats. Om 9.00 uur was iedereen aanwezig bij het huis van Cultuur en Bestuur. Vandaar vertrokken de meesten per fiets naar het bos, een tweetal vrouwen ging met docente Willemien mee in de auto.

Tegen half tien kwam ook meneer Johan Alferink aan op de afgesproken plek. Daar deelde hij eerst een kaartje uit van de omgeving, zoals het er omstreeks 1830 uitgezien moet hebben, met 3 zogenaamde marken: Noetsele, Hellendoorn en Haarle.
Vervolgens liep de groep naar de plek waar vroeger een huis gestaan heeft, maar waar nu alleen nog de fundamenten zijn aangegeven. Daar vertelde de heer Alferink aan de hand van oude foto’s iets over de geschiedenis van die omgeving.

Daarna werd de schaapskooi bekeken, die gebouwd is in 1977. De schapen waren er helaas niet. Verderop werd de plek waar het oude Rijkswerkkamp vroeger was, bekeken. Ook hier vertelde de heer Alferink uitgebreid over de geschiedenis van dit kamp.

Ondertussen rook iedereen aan planten, waarvan sommigen geschikt zijn om in de sla of in de soep gebruikt te worden. Dat riep ook weer herinneringen op van hoe er vroeger thuis planten en kruiden gebruikt werden.

Vlak daarbij staat de markepaal, de grenspaal waar de drie marken samenkwamen. Tenslotte ging de groep weer terug naar het startpunt.

De heer Alferink werd door iedereen hartelijk bedankt voor zijn interessante en boeiende rondleiding. Iedereen vond het een geslaagde morgen (mede door het prachtige weer) en ging weer opgewekt naar huis.

De taaldocenten, Marlies, Willemien, Kees en Adri.
Verslag en foto’s: Adri Kodde.