• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Afsluiting Diabetes Challenge: een groot succes!

1024 683 Stichting De Welle

Met 36 deelnemers is Stichting De Welle zaterdag 28 augustus afgereisd naar Den Haag, waar de finaledag van de Diabetes Challenge plaats vond. De Diabetes Challenge is een landelijk initiatief opgezet door de Bas van der Goor foundation.  De laatste kilometers werden op de finaledag met alle deelnemers uit heel Nederland samen gelopen. Hoewel het weer niet helemaal mee zat, waren de deelnemers niet te stoppen. Iedereen heeft de gewenste afstand van 5 of 10 kilometer kunnen lopen. Een resultaat om trots op te zijn en welke beloond werd met een medaille.

In de gemeente Wierden is er voor het eerst meegedaan aan dit project. Op twee plekken (Wierden en Enter) is er de afgelopen 20 weken wekelijks gewandeld. Een groot succes, waar ruim  40 deelnemers aan meededen. De naam Diabetes Challenge is wellicht wat misleidend, want alle (weer) beginnende wandelaars waren welkom!

In Enter lag de organisatie in handen van de fysiotherapeuten van het Gezondheidscentrum, zij werden ondersteund door de praktijk ondersteuners van de huisarts en ook dokter Rosendal heeft een aantal keer meegewandeld. In Wierden lag de organisatie in handen van De Welle. Wekelijks werden zij ondersteund door een fysiotherapeut van steeds een verschillende praktijk uit Wierden en door wandelmaatjes van Ambulare.

Na 20 weken wandelen zijn er veel positieve resultaten te merken; de deelnemers zijn sterker, fitter, gaan er makkelijker op uit en hebben hierdoor meer vrijheid gekregen. Een aantal deelnemers zijn afgevallen of hebben de medicatie beter op orde gekregen. Ook merk je dat er vriendschappen ontstaan, wat vervolgens weer leidt tot nieuwe (wandel)afspraken.

In de afrondingsfase van het project hebben de deelnemers nagedacht over een vervolg. Zo is er in Enter een enthousiaste groep ontstaan die wekelijks op dinsdagavond met elkaar blijft wandelen. Hun doel is een uur stevig doorwandelen, mocht u het leuk vinden om aan te sluiten dan bent u uiteraard welkom! In Wierden hebben veel deelnemers zich aangesloten bij de wandelvereniging Ambulare. Hier zullen zij wekelijks deelnemen aan één van de wandelmomenten op woensdagavond of vrijdagmiddag.

De organisatie van het initiatief gaat met elkaar om tafel om het project te evalueren. Uiteraard hopen we dat we volgend jaar een nieuwe editie gaan organiseren. Zodra er meer nieuws is, zal dit zeker gedeeld worden!