• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Jongerenwerk geeft voorlichting social media en groepsdruk

1024 768 Stichting De Welle

De jongerenwerkers van Stichting De Welle vinden het belangrijk om vroegtijdig aandacht te besteden aan de gevaren en gevolgen van sociale media. Daarom geven zij in de maanden oktober en november een voorlichting aan de leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs in de gemeente Wierden en Hellendoorn.

Kinderen van tegenwoordig groeien op met sociale media. Al op jonge leeftijd maken zij gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken of spelletjes te spelen. Verschillende apps maken het mogelijk om met vrienden in contact te komen en informatie uit te wisselen en dat maakt sociale media interessant en ontzettend leuk.

Tijdens de voorlichting wordt aandacht besteed aan het gebruik van sociale media en de positieve effecten die het kan hebben.  Daarnaast wordt er ingegaan op de gevolgen en gevaren van sociale media. Ook nepnieuws, de betekenis van emoticons en influencers komen aan bod. Aan het einde van de voorlichting gaan de leerlingen actief aan de slag. Er worden gezamenlijk regels en afspraken gemaakt over het gebruik van WhatsApp in de klas. Wat wil de klas wel dat er wordt gedeeld in de groepsapp en wat liever niet. De afspraken worden geschreven op een poster waar alle leerlingen hun handtekening onderzetten als bevestiging van de afspraken.

Met de voorlichting hoopt het jongerenwerk en de scholen jongeren bewust te maken van hun social media gebruik. Toch houdt het onderwerp niet op wanneer de jongerenwerkers de klas verlaten, want we zijn tegenwoordig 24 uur per dag online. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook thuis verder praten over het onderwerp sociale media. Want waar de vraag ‘hoe was het op school vandaag?’ heel gewoon is, zou volgens het jongerenwerk de vraag ’hoe was het vandaag online?’ vaker gesteld moeten worden aan de keukentafel. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 13 en 18 jaar maar liefst 7 uur en 42 minuten per dag besteden aan social media. Dus welke vraagt stelt u vanavond aan uw (klein)zoon/dochter?

Wilt u meer informatie of heeft u naar aanleiding van bovenstaand bericht vragen gekregen? Neem gerust contact op het met de jongerenwerkers van stichting De Welle. Dan kan via Ivette Spoolder: i.spoolder@stichtingdewelle.nl of 06-15265210