• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Kookvrijwilligers De Cirkel: “Blij dat Samen Eten weer kan!”

1024 768 Stichting De Welle

Al meer dan 20 jaar koken ze samen op maandagochtend in De Cirkel: Sieni Wieten en Jenny Senkeldam. Vier jaar later kwam Jenny’s zus, Alie Tempelman, het kookteam versterken. Wat doet het met je, als deze vaste maandagochtend na zoveel jaren plotseling wegvalt als gevolg van de corona-maatregelen?

Waar Sieni samen met haar man op de fiets stapte en ontdekte hoe mooi de omgeving rondom Nijverdal is, was de ervaring van Jenny en Alie minder positief. Jenny: “Ik vond het heel erg dat het stopte. Je weet gewoon niet wat je moet. Ik was alleen thuis en verveelde me. En het rare is: ik had ook geen zin in andere dingen…” Alie is twee ochtenden per week als vrijwilliger in De Cirkel. “Op maandag dus om te koken en op donderdag ben ik er als gastvrouw. Ik doe dit met veel plezier en heb het de afgelopen maanden heel erg gemist. Ik ben thuis maar gaan opruimen en heb veel in de tuin gewerkt. Ook ben ik in mijn eentje gaan fietsen. Ik had nooit gedacht dat ik dat nog eens zou doen, want het is niet echt gezellig. Maar daar heb ik me maar overheen gezet, want je bent dan in elk geval buiten en in beweging.”

Bijzonder is dat geen van drieën koken als hobby heeft. Sieni: “Ik woon dichtbij en heb tijd over. Toen ik me destijds hiervoor aanmeldde, dacht ik ‘een gewone maaltijd zal toch wel lukken, zo met elkaar’. Ook Jenny vindt zichzelf geen keukenprinses: “Ik ben alleen en kook helemaal niet graag! Maar dit is totaal anders. Ik doe dit voor de mensen. Het is zo dankbaar om te doen. Iedereen is blij als ze binnenkomen. En ze laten elke keer weer duidelijk aan ons merken dat ze lekker hebben gegeten. Zo leuk hoe ze met ons omgaan.”

Alle drie waren ze blij toen het Samen Eten weer werd opgestart. Jenny: “De aanpassingen die er in verband met corona zijn gedaan, zijn wel even wennen. Maar deze maatregelen gelden overal. Daar moeten we continu aan blijven denken.” Sieni: “We hebben de tafels zo neergezet dat er maximaal 2 personen aan één tafel kunnen zitten, op 1,5 meter afstand van elkaar.” “En normaal serveren we alles in schalen en scheppen de mensen zelf hun eten op, maar nu serveren we het op borden en dragen we handschoentjes en een mondkapje”, vult Alie aan.

De kookvrijwilligers vinden het vooral leuk dat de mensen zo blij reageerden dat ze weer samen in De Cirkel konden eten. Eén van de gasten die hier al jaren komt is mevrouw Hegeman. “Ik eet hier  op maandag, woensdag en vrijdag. En elke eerste zondag van de maand. Ik vind alleen eten helemaal niks. Eigenlijk kook ik niet voor mezelf. Voordat ik hier naartoe ging, was ik vreselijk afgevallen. De kinderen vinden het daarom ook heel goed dat ik hier eet. De afgelopen maanden kreeg ik de maaltijden warm thuisbezorgd, maar samen met anderen aan tafel smaakt het eten zoveel beter! En het is natuurlijk veel gezelliger.” Met de genomen maatregelen heeft ze geen probleem. “Het gaat goed zo en je went er snel aan. Ik vind het fijn dat het zo kan.”