• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Nieuwe collega Geraldi stelt zich voor…

Stichting De Welle

 

Hoe ben je bij VluchtelingenWerk terecht gekomen?

Ik had al een tijdje het idee om vrijwilligerswerk te gaan doen, maar was niet actief op zoek. Op Facebook zag ik bij toeval een vacature voor het begeleiden van vluchtelingen in Rijssen. Ik ben toen gaan kijken of er in Nijverdal ook een dergelijke vacature was en dat bleek het geval te zijn. Hier heb ik toen op gereageerd.

Kun je iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Geraldi en ik woon in Nijverdal. Ik ben 46 jaar, ben getrouwd en heb een zoon van 17 en een dochter van 14  jaar. Verder hebben we thuis twee honden, een poes en mijn dochter heeft nog twee shetland pony’s. Mijn hobby’s zijn dansen, winkelen en creatief bezig zijn (kleding maken).

Waarom lijkt/leek VluchtelingenWerk je leuk?

Vooral om de vluchtelingen te leren kennen. Wat voor mensen zijn dit nu eigenlijk? In het nieuws wordt er zoveel over deze mensen gesproken, maar je maakt ze niet zelf mee. Daarnaast vind ik het leuk om mensen te helpen. Verder vind ik het belangrijk dat deze mensen Nederlands gaan spreken en Nederland leren kennen. Hier wil ik ze graag bij helpen.

Wat doe je nu bij VluchtelingenWerk en hoe lang doe je dit al?

​Momenteel werk ik samen met Caroline van Asselt als trajectbegeleider wet inburgering. Ik ben in februari van dit jaar begonnen. We begeleiden de mensen gedurende de termijn die zij van de overheid krijgen om in te burgeren. Dit is voor iedereen drie jaar. We zorgen dat ze aangemeld worden bij een school om Nederlands te leren en houden in de gaten of ze binnen de termijn ingeburgerd zijn. In individuele gevallen kan het soms nodig zijn om bijvoorbeeld verlenging aan te vragen. Deze aanvraag verzorgen wij dan voor de cliënt. Verder adviseren we ze actief deel te gaan nemen aan de samenleving om bijvoorbeeld bij een sportvereniging te gaan of vrijwilligerswerk te gaan doen.

Als ik tijd over heb, help ik aan de balie van VluchtelingenWerk. Hier komen mensen die vragen hebben over voornamelijk post die ze ontvangen. Er moet dan iets aangevraagd of betaald worden. De mensen kunnen eigenlijk met al hun vragen en problemen bij ons terecht.

Hoe bevalt het je het tot nu toe?

Heel goed. Ik vind het heel leuk om de mensen daadwerkelijk te kunnen helpen. De meeste cliënten zijn ook gemotiveerd om snel de taal te leren. 

Verder leer ik hier zelf ook veel van en vind ik het leuk om weer collega’s te hebben. Wat ik nog wel lastig vind, is dat ik heel veel vluchtelingen nog niet ken. Ik heb geen overzicht van alle gezinnen die in Nijverdal wonen, maar dat kan natuurlijk ook niet in een paar maanden.