• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Noabers van Ver – Participeren door te integreren

Stichting De Welle

Een taal eigen maken, vraagt naast onderwijs ook veel oefening. Een taalstage of vrijwilligerswerk is dé manier om Nederlands veel te oefenen. Via het project ‘Noabers van Ver’ koppelt VluchtelingenWerk Hellendoorn/Nijverdal statushouders aan organisaties en bedrijven.

“Integreren én werk vinden is moeilijk, als je uit een ver vreemd land komt. Taal is vaak nog wat lastig, daarnaast zijn er cultuurverschillen en de ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden.”, vertelt coördinator Evelien Hondebrink.

Bij dit project kijken wij echt samen met de statushouder waar zijn of haar passie ligt. Er is zoveel onbenut potentieel onder deze doelgroep. Ze willen en kunnen ontzettend veel, maar in de praktijk blijkt taal vaak nog een barrière. Het Nederlands is een lastige taal die je vooral veel moet blijven oefenen, vrijwilligerswerk biedt dan uitkomst.

We merken dat er nu al mooie resultaten geboekt worden. Nibal Najjar was een van de eerste deelnemers.  Zij draait nu op de vrijdagen mee op de banketafdeling van Bakkerij Lorkeers. “Soms heeft iemand alleen maar een kans nodig en de klik is er. Wij merken dat Nibal het hartstikke goed doet.”, geeft Gerlinda Lorkeers aan. En Nibal, wat vind jij? “Ik ben erg blij met deze kans, het is leuk om nieuwe mensen te leren kennen”.

Hondebrink: “Tijdens het intakegesprek kijken wij vooral naar de competenties van iemand. Wij proberen zoveel mogelijk vanuit de passie van de persoon te werken. Door iets te doen wat bij je past, haal je het beste uit jezelf. Dat hebben we al gemerkt bij Nibal.”

Om daar aan toe te voegen: Tijdens de intake vertelde zij dat ze in Syrië huisvrouw was en voor de kinderen zorgde. Tijdens het gesprek kwamen wij er gaandeweg achter dat ze, naast haar eigen kinderen, ook de kinderen verzorgde van familie, van alles regelde voor iedereen en met grote regelmaat voor grote groepen stond te koken. En dat laatste deed ze ook met heel veel plezier.

“Eten maken, waar mensen blij van worden”, gaf Nibal op een gegeven moment letterlijk aan. Kortom, ze stond aan het hoofd van een heel groot huishouden en dat zegt wat over je management skills en het vermogen oplossingsgericht te werken.

VluchtelingenWerk kan bij dit project rekenen op drie deskundige vrijwillige trajectbegeleiders, die voor een deel het werven van organisaties en bedrijven en het voeren van intakes en de begeleiding van statushouders voor hun rekening nemen.

Win-win

Van deelnemende organisaties wordt verwacht dat de Nederlandse taal zoveel mogelijk wordt geoefend en gesproken wordt tijdens het werk. “Voor een organisatie is het een leuke manier om kennis te maken met een andere cultuur. Stel vragen, leer van elkaar! Ontdek de cultuurverschillen en leer je Noabers van Ver kennen, aldus Hondebrink.”

Noabers van Ver wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Oranjefonds. Voor meer informatie kunnen organisaties en statushouders contact opnemen met Evelien Hondebrink, 0548-638803, e.hondebrink@stichtingdewelle.nl.