• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Peuters leren, ontdekken, ervaren en experimenteren bij De Welle

Stichting De Welle


De nieuwe leerstijl voor peuters, ontwikkeld door De Welle , slaat aan. Wij hebben ons verdiept in hoe het jonge kind leert. Ontdekken, ervaren en experimenteren zijn de kernwoorden voor deze nieuwe werkwijze.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar hoe het jonge kind leert. 85 procent van de deze kennis is de laatste vijftien jaar opgedaan. Onder andere is onderzocht hoe de hersenen van jonge kinderen ontwikkelen in relatie tot leerprocessen. En daardoor dan worden geconcludeerd dat het jonge kind niet op een didactische manier leert. Het brein van de peuter zit namelijk in een fase van grote ontwikkelingen. In deze fase is het belangrijk dat het denkvermogen wordt ontwikkeld. Want dat heb je nodig in de huidige maatschappij. Er wordt veel verwacht van innovatief en creatief denken.
Deze kennis is de basis van onze nieuwe leerstijl bij De Welle die wij hebben ontwikkelt. Het is een combinatie van het verplichte methodisch werken met een leerstijl die het kind laat leren op een manier die bij hem past. Vaak ziet hij dingen voor het eerst. Hij kijkt vol verwondering in de wereld rond. Laat hem ontdekken, ervaren en experimenteren. Dat zijn de sleutelwoorden. Wij creëren een omgeving waarin het kind zelf het initiatief neemt, wat zijn denkvermogen stimuleert. En dat mag op een manier die bij het kind past. Want ieder mens leert anders. Sommigen zijn doeners, sommigen zijn denkers, sommigen doen dingen het liefst alleen, sommigen zoeken veel interactie, en ga zo maar door. Je zou het hersenvriendelijk leren kunnen noemen.
Deze nieuwe manier van werken wordt inmiddels twee jaar toegepast. Wij zien nu de vruchten van de ingeslagen weg. Onze peuters genieten van wat ze doen. En ook onze leidsters. Plezierbeleving in het leren stimuleert de intrinsieke motivatie. Wij creëren een rijke leer/speelomgeving. Geïnspireerd door verschillende thema’s wordt deze steeds afgewisseld. We volgen het kind in zijn spel en vullen aan in plaats van op te leggen wat hij moet leren. “Het gaat niet om het volstoppen met kennis, maar het aansteken van het vuur”. En ook dat is niets nieuws. Het is een citaat van Hippocrates.