• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Terugblik thema-avond “Gezond Eten is Kinderspel”

1024 586 Stichting De Welle

Op maandag 24 maart organiseerden De Welle, Kinderopvang KOSMO (Hellendoorn, Nijverdal, Daarle, Haarle), SPGH Nijverdal en JOGG Hellendoorn een inspirerende avond over gezond eten. Tijdens deze bijeenkomst gingen lokale professionals in gesprek met ouders en verzorgers om tips en inzichten te delen over de invloed van voeding op de ontwikkeling van kinderen.

De bijeenkomst, bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen van 0-12 jaar, stond ook open voor professionals die met deze leeftijdsgroep werken. In totaal woonden zo’n veertig belangstellenden de avond bij in multifunctioneel centrum De Holtink. Het interactieve programma bood volop ruimte voor vragen en het delen van ervaringen, met als doel ouders/verzorgers te ondersteunen bij het maken van bewuste, gezonde keuzes.

De avond werd rond 19.15 uur geopend door Kayra Rodijk, JOGG-regisseur binnen de gemeente Hellendoorn. Na een warm welkom werd een speciaal filmpje van JOGG Hellendoorn vertoond, gemaakt en ingesproken door kinderen uit de gemeente. Dit gaf het publiek een waardevol inkijkje in hoe kinderen zelf denken over gezonde voeding. Het filmpje sloot naadloos aan bij de centrale boodschap van de avond: “Samen maken we gezond gewoon in Hellendoorn.

Daarna volgden twee workshoprondes. Deelnemers hadden vooraf een onderwerp gekozen dat hen aansprak. Tijdens beide rondes gingen ouders en verzorgers actief aan de slag. Onder leiding van Kayra Rodijk deden zij inspiratie op voor het maken van lekkere en aantrekkelijke snacks. Al snel stonden de eerste gezonde, makkelijk te bereiden én verrassend smaakvolle hapjes op tafel – en die waren net zo snel weer verdwenen.

Ook jeugdverpleegkundigen Frencis Smit en Anouk van Rooyen van de GGD waren aanwezig. Zij gingen in gesprek met ouders en verzorgers over de aanpak van ‘moeilijke eters’. Hoe ga je om met een kind dat zijn bord weigert leeg te eten? Of dat steeds het bord wegschuift zodra er iets onbekends op ligt? Het werd een interactieve en praktische workshop, waarbij deelnemers met toepasbare tips naar huis gingen.

Daarnaast gaf Hellen ter Haar van Foodchick, ATC-diëtist (gericht op gedragsverandering), een workshop die niet mocht ontbreken bij dit thema. Zo werd er stilgestaan bij vragen als: Hoe ga je om met situaties waarin je kind(eren) te veel ‘lekkere en ongezonde’ etenswaren aangeboden krijgen door externen? Welke hoeveelheid voeding en voedingsstoffen hebben kinderen in een bepaalde leeftijdsfase eigenlijk nodig? En wat kun je doen als je kind(eren) geen groenten wil(len) eten?

Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Volgens Hellen ter Haar was het een gezellige en waardevolle avond. Hopelijk hebben we ouders en verzorgers een aantal handvatten meegegeven waar ze mee aan de slag kunnen.

Ook de workshop van Martine Reede, logopedist bij onder andere EetTeam Nijverdal, was populair. Ze ging in op de uitdagingen rondom eten en drinken, de  mogelijke oorzaken, maar vooral ook passende oplossingen van problematiek(en). Welke kansen zijn er voor ouders, verzorgers en professionals? En hoe zorgen we er samen voor dat eten weer een fijn en ontspannen moment aan tafel wordt?

De Welle, JOGG, Kosmo en de SPGH kijken met veel tevredenheid terug op de thema-avond. Dat de workshopleidsters tijd tekort kwamen, zegt genoeg: deze onderwerpen leven enorm! Na afloop kregen we mooie reacties, zoals die van een bezoeker: “Het was een hele leerzame avond, met direct toepasbare informatie.”

Een groot dankjewel aan alle bezoekers en natuurlijk aan onze lokale samenwerkingspartners voor hun betrokkenheid en inzet. Op naar de volgende editie!