• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Terugblik themabijeenkomst Gezond Leven is Kinderspel

1024 682 Stichting De Welle

De Welle, Kinderopvang KOSMO, SPGH en JOGG Hellendoorn organiseerden maandagavond 27 mei een avond over gezonde opvoeding. De bijeenkomst was bedoeld voor ouders/verzorgers met kinderen 0-4 jaar en vond plaats in multifunctioneel centrum De Holtink in Nijverdal. Dat de onderwerpen een heet hangijzer zijn, bleek uit het aantal ouders/verzorgers dat aanwezig was.

Omstreeks 19.30 uur werd de avond geopend door Kayra Rodijk, JOGG regisseur binnen de gemeente Hellendoorn. Na een woord van welkom en enkele huishoudelijke mededelingen was het podium voor Frencis Smit en Bertine Brunnekreef, jeugdverpleegkundigen bij GGD Twente. Zij namen de aanwezigen mee in de emoties en het gedrag van peuters. Iedereen kent het wel ‘de hysterische of gillende peuter in het gangpad van de supermarkt’. Hoe ga jij hier als ouder/verzorger mee om? Binnen het plenaire deel was het mooi om te zien dat er vanaf het eerste moment, direct veel interactie plaatsvond.

Rond de klok van achten was het even tijd om de benen te strekken, kon er gebruik gemaakt worden van de toilet en stond er voor alle aanwezigen een flesje (spraak)water klaar.  Waarna een ieder tegen kwart over acht verzocht werd om naar de gekozen themasessie te gaan.

Op voorhand konden ouders/verzorgers zich inschrijven voor één van de vijf themasessies: bewegen, voeding, slapen, mentale gezondheid en mediawijsheid.

  • Lisanne Wennemers van Fysiocentrum Nijverdal en Mieke Dijkstra van Fysiosterk stonden binnen het thema ‘bewegen’ o.a. stil bij de voorkeurshouding van baby’s, het op spelenderwijs omrollen (vanaf 6 maanden), het stimuleren van bewegen en waar zij als kinderfysiotherapeuten ondersteuning in zouden kunnen bieden.
  • Bij gezonde levensstijl wordt er ook vaak aan voeding gedacht. Dit onderdeel kan/mag dan ook niet ontbreken tijdens deze avond. Hellen ter Haar, diëtist en eigenaresse van Foodchick, stond stil bij het aspect voeding aan de hand van diverse vragen: Hoeveel heeft jouw kindje nodig? Wanneer begin je met de eerste hapjes? Wanneer werk je toe naar een volledige maaltijd? En, hoe zit een portie voor 1-4 jarigen eruit? Ook werd er stil gestaan met welke producten je t/m 1 jaar op moet passen, tips voor ontwikkeling van gezond eetgedrag en wat als jouw kindje in de ‘lust ik niet ’fase zit.
  • Judith Oelen van KinderSlaapCoach Twente nam de belangstellenden mee in aan de hand van ‘lekker leren slapen’ in de slaapontwikkeling en -ritme (cyclus) van baby’s en peuters. Ook werd er stil gestaan bij de slaapregressie, dit is een periode van 2 tot 6 weken waarin een kindje een belangrijke ontwikkeling doormaakt, waardoor slapen tijdelijk wat minder gaat.
  • Veerkrachtige kinderen opvoeden! Dat was het motto van de themasessie mentale gezondheid die verzorgd werd door Annemiek Keizer (maatschappelijk werk) en Henrike Nijman (projectleider Kansrijke Start) van Avedan. De aftrap van deze themasessie was middels een de spelvorm  ‘over de streep’, waarin stellingen werden beantwoord door naar één plek toe te lopen. Vervolgens werd er stilgestaan bij het ouderschap, wat komt er allemaal bij kijken? Het contact met je kind(eren) is belangrijk, ook het praten over gevoelens en emoties!
  • Kinderen komen steeds jonger en vaker in aanraking met media, ook baby’s en peuters ontkomen daar niet aan. Annemerije Brandsma van Navi Mediacoaching begon de themasessie met een interactieve Kahoot quiz omtrent mediagebruik. Ook werd stilgestaan bij de richtlijnen ten aanzien van schermtijd i.r.t. de realiteit (baby’s vanaf 9 maanden kijken gemiddeld 60-90 minuten per dag filmpjes). En welke invloeden mediagebruik op jonge(re) kinderen heeft?

De Welle, Kinderopvang KOSMO , SPGH en JOGG Hellendoorn kijken met grote tevredenheid terug op de themavond ‘Gezond Leven is Kinderspel’.