• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Chayenne: “Ik had het gevoel dat niemand me om zich heen wil hebben”

“Hoe ik de toekomst voor me zie? Een boerderijtje dicht bij mijn ouders en tweedegraads leraar worden in maatschappijwetenschappen.” Chayenne, een jonge vrouw van 17 jaar uit Wierden, vertelt zelfbewust over haar toekomstdromen.

Het zelfvertrouwen dat ze nu laat zien is iets van de laatste jaren. “Op de basisschool werd ik buitengesloten. Ik werd zowel fysiek als met woorden gepest. Mijn hoop was toen dat het op de middelbare school anders zou zijn. Dat ik vrienden kon maken en geaccepteerd kon worden. Helaas, hetzelfde ritueel herhaalde zich en ik werd weer gepest. Ik heb wel geprobeerd om vrienden te maken, maar had ondertussen nog maar weinig zelfvertrouwen door wat ik had meegemaakt. Ik had het gevoel dat niemand me om zich heen wil hebben. Dat werd uit zelfbescherming mijn basishouding, waardoor contact maken nog moeilijker werd.”

“Ik heb een periode gehad dat ik het echt niet meer zag zitten. Gelukkig kon ik toen met mijn trauma’s bij de praktijkondersteuner terecht. Zij stelde onder andere Join Us voor. Zo ben ik bij Join Us terecht gekomen.”

Over Join Us

Join Us pakt eenzaamheid onder jongeren aan door hen in contact te brengen met leeftijdsgenoten. Want veel jongeren willen wel vrienden maken, alleen weten ze niet goed hoe. Hiervoor werkt Join Us samen met het jongerenwerk van De Welle. Elke twee weken vindt een bijeenkomst plaats waarbij de jongerenwerkers jongeren helpen met het aangaan van nieuwe vriendschappen en het onderhouden ervan. De jongeren doen samen leuke dingen en leren om sociaal sterker te worden.

“De eerste keer bij Join Us was ik heel zenuwachtig en voelde me ongemakkelijk. Gelukkig werd dat snel beter, want ik voelde me er veilig. Iedereen die daar komt heeft iets en wil iets leren. Ik wilde leren om minder zenuwachtig te zijn bij andere mensen en lichaamstaal van anderen beter in te schatten. Dat vond ik heel moeilijk. Jongeren van mijn leeftijd zijn vaak niet duidelijk en ik pikte de toon niet op. Dan denk ik ‘wees gewoon duidelijk’. Als ik iemand om een mening vraag, wil ik een eerlijk antwoord.”

“Bij Join Us viel een last van mijn schouders. Ik was vrolijker, had plezier met de mensen daar. Ik heb daar vrienden met wie ik afspreek en ik beschouw ze als mijn beste vrienden. Mijn vertrouwen in andere mensen wordt iets beter, dat heb ik bij Join Us geleerd. Ik kan nu beter de lichaamstaal inschatten, de vibe van een ander voel ik nu snel aan. Het is een kwaliteit in mezelf die ik heb ontwikkeld.”

“Wat ik ook geleerd heb is dat niet iedereen mijn vriend hoef te zijn en niet iedereen me aardig hoeft te vinden. Van toxic vriendschappen ben ik naar echte vriendschappen gegaan. Ik kan nu zeggen dat ik een bestie heb en weet ik wat echte vriendschap inhoudt.”