• Nijverdal 0548 - 638810 | Wierden 0546 - 571693

Programma Week tegen Eenzaamheid – Hellendoorn

1024 726 Stichting De Welle

WEEK TEGEN EENZAAMHEID 

In het kader van de Week tegen Eenzaamheid organiseert De Welle in samenwerking met de Gemeente Hellendoorn van 30 september t/m 7 oktober diverse activiteiten en initiatieven om mensen dichter bij elkaar te brengen. In deze week staan ontmoeting en verbinding centraal, want eenzaamheid aanpakken begint bij het in contact komen met anderen.

Samen de trend doorbreken
In Nederland voelen meer dan een miljoen mensen zich eenzaam. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen en de invloed van dat gevoel is groot. Mensen kunnen minder meedoen in de samenleving en hebben het gevoel dat welzijn of geluk ontbreekt. Dit kan het gevoel van eenzaamheid weer versterken en zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Een goede reden om op tijd actie te ondernemen. In de landelijke campagneweek van het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’ wordt aandacht gevraagd voor dit probleem en geprobeerd de trend van eenzaamheid te doorbreken.

Programma van activiteiten
In de Gemeente Hellendoorn organiseert De Welle in samenwerking met ‘Hallo Hellendoorn’ een divers palet aan activiteiten.

  • Zo is er een gebakjesactie, geïnitieerd door Evenmens, waarbij iedereen zich kan aanmelden om twee gebakjes op te halen bij Bakkerij Nollen en daarmee op bezoek te gaan bij iemand die wat extra aandacht kan gebruiken. Doe mee, meld je aan via https://evenmens.nl/gebakjesactie-hellendoorn/ en kies een moment om gebakjes op te halen bij Bakkerij Nollen aan de Smidsweg in Nijverdal. Aanmelden kan t/m 30 september 2021.

 

  • Jongeren kunnen aansluiten bij ‘Social Friday’ op 1 oktober. Op deze avond wordt er een megagezellige barbecue & pubquiz georganiseerd in jongerencentrum Place2Be aan de Duivecatelaan 4 in Nijverdal. Ben je tussen de 12 en 30 jaar oud, pak je kans om leuke nieuwe mensen te ontmoeten en geef je op via www.socialfriday.nl

 

  • Op maandag 4 oktober van 14.30 tot 15.30 uur wordt een ‘Dag-en-Doen Café’ georganiseerd voor senioren waarbij de app ‘Dag-en-Doen’ centraal staat. Met deze app kan de gebruiker in één oogopslag zien wat er te doen is die dag én waarbij de gebruiker direct kan aangeven dat hij/zij wil deelnemen. Vergeet dus niet telefoon, tablet of laptop mee te nemen. Het café vindt plaats in de socioruimte van Bendien Smitshof 38. Opgeven is niet nodig.

 

  • Ook op maandag, maar dan ‘s morgens van 10.00 tot 11.30 uur is er een inloop voor mensen met lichte geheugenproblemen/dementie en mantelzorgers in de Cirkel. Opgeven is niet nodig.

 

  • Dinsdag 5 oktober is er om 14.00 uur een online vertoning van de Canadese documentaire ‘The Great Disconnect’ waarin Tamer Soliman onderzoekt hoe het komt dat we elkaar zo zijn kwijtgeraakt in de huidige samenleving en welke oplossingen er zijn om onderlinge contacten weer te herstellen. Een thema dat helemaal past bij deze week. Na de film gaan we met elkaar in gesprek in de workshop ‘Eenzaamheid uit de wereld helpen, hoe doen we dat?’ Deze uitdaging geldt zowel voor zorg- en hulpverleners als voor ‘gewone mensen’. Deze film is exclusief door MijnBuurtje.nl voor Nederland gelicenseerd. Daarna ondertekent wethouder Jelle Beintema namens de gemeente Hellendoorn het Akkoord ‘Een tegen Eenzaamheid’. Om 17.00 eindigen we het programma. Doe je mee? Je moet  je aanmelden via deze link. 
  • Woensdagmiddag 6 oktober in oktober organiseert bridgeclub De Heuvelrug in Het Centrum de ‘Bridge tegen Eenzaamheid’. Onder het genot van een kopje koffie of thee kan iedereen daar kennismaken met nieuwe mensen en met deze sport.